Slovensko má záujem o rozvoj vojenskej spolupráce s Izraelom

11.05.2012 Bratislava

Bratislava 11. mája (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR má veľký záujem o rozvoj vojenskej spolupráce s Izraelom, a to najmä v oblasti spravodajstva, špeciálneho výcviku, vzájomného využívania špecializovaných výcvikových zariadení, ako aj školení zameraných na rozvoj vybraných spôsobilostí. Izraelského veľvyslanca Alexandra Ben-Zviho o tom dnes na bilaterálnom stretnutí ubezpečil štátny tajomník MO Miloš Koterec s tým, že ako ďalšia perspektívna oblasť na spoluprácu sa podľa štátneho tajomníka javí spolupráca slovenských a izraelských zbrojárskych firiem.

Koterec na stretnutí s izraelským veľvyslancom tiež ocenil dobrú úroveň vojensko–politických rozhovorov medzi oboma krajinami, na ktoré by mohli nadviazať rozhovory na najvyššej úrovni. V tejto súvislosti Ben-Zvi navrhol stretnutie predstaviteľov oboch rezortov v Izraeli.

Slovenská republika sa podľa Koterca usiluje o dobré vzťahy s krajinami Stredomorského dialógu a presadzuje obrannú diplomaciu, ktorá podporuje udržanie mieru a stability v regióne. "Obzvlášť si ceníme veľmi dobré vzťahy s Izraelom a chceme ich naďalej rozvíjať," zdôraznil. Izrael s nami môže počítať aj v otázke prípadných sankcií voči Iránu. Na stretnutí odznela aj nová myšlienka zorganizovať spoločné stretnutia, na ktorých by sa zúčastňovali ministri niekoľkých rezortov z oboch strán.

TASR dnes informovala Danka Capáková z Komunikačného a tlačového odboru MO SR.
 

Vyberte región

mark